08.05.2024

United Lease Group

Operatívny leasing ako spôsob obstarania automobilu

Operatívny leasing je v súčasnosti čoraz populárnejším spôsobom financovania automobilu, a to tak pre súkromné osoby, ako aj pre firmy.

Ponúka viacero výhod oproti klasickej kúpe auta, avšak má aj svoje nevýhody alebo nástrahy. V tomto článku sa podrobnejšie pozrieme na operatívny leasing, jeho fungovanie, výhody a nevýhody a porovnáme ho s klasickou kúpou auta.

Čo je operatívny leasing?

Operatívny leasing (tiež nazývaný prenájom auta) je zmluvný vzťah medzi lízingovou spoločnosťou a klientom, v ktorom sa klient zaväzuje platiť lízingovej spoločnosti mesačné splátky za užívanie automobilu počas vopred dohodnutej doby spolu so zahrnutými službami. Po ukončení zmluvy klient nemá povinnosť auto odkúpiť a môže si vybrať, či si prenajme nový automobil, alebo sa vráti k vlastnému.

Ako funguje operatívny leasing?

Proces obstarania auta cez operatívny leasing je pomerne jednoduchý:

  1. Výber auta: Klient si vyberie automobil, ktorý chce prenajať, z ponuky lízingovej spoločnosti.
  2. Podanie žiadosti: Klient vyplní žiadosť o operatívny leasing a dodá lízingovej spoločnosti požadované dokumenty, resp. informácie.
  3. Schválenie žiadosti: Lízingová spoločnosť posúdi žiadosť klienta a schváli mu leasing.
  4. Podpis zmluvy: Klient a lízingová spoločnosť podpíšu zmluvu o operatívnom leasingu.
  5. Prebratie auta: Klient preberie automobil od lízingovej spoločnosti.

Výhody operatívneho leasingu:

  • Nízke počiatočné náklady: Na rozdiel od kúpy auta, pri operatívnom leasingu klient nemusí platiť akontáciu.
  • Predvídateľné náklady: Mesačné splátky leasingu sú fixné počas celej doby trvania zmluvy, takže klient má predvídateľné výdavky na automobil.
  • Bez starostí o servis a údržbu: Lízingová spoločnosť sa obvykle stará o servis a údržbu automobilu, takže klient sa o to nemusí starať.
  • Možnosť výmeny auta: Po ukončení zmluvy si klient môže vybrať, či si prenajme nový automobil, alebo sa vráti k vlastnému.
  • Daňové zvýhodnenie: Pre firmy je operatívny leasing daňovo uznateľným nákladom.

Nevýhody operatívneho leasingu:

  • Auto nie je majetkom klienta: Počas trvania zmluvy nie je automobil majetkom klienta, ale lízingovej spoločnosti.
  • Obmedzený nájazd kilometrov: Zmluva o operatívnom leasingu obvykle obsahuje limit na počet najazdených kilometrov za rok.
  • Poplatky za nadmerné opotrebenie: Ak klient vráti automobil po ukončení zmluvy s nadmerným opotrebením, môže mu lízingová spoločnosť naúčtovať poplatky.
Služby operatívneho leasingu zhrnuté v cene 
Služby operatívneho leasingu zhrnuté v cene 
KritériumOperatívny leasingKúpa auta
Počiatočné nákladyNízke (bez akontácie)Vysoké (akontácia)
Mesačné nákladyFixnéVariabilné (palivo, servis, údržba)
Vlastníctvo autaNieÁno
Daňové zvýhodnenieÁnoÁno (odpisy)
Možnosť výmeny autaÁnoNie

Kedy sa oplatí operatívny leasing?

Operatívny leasing sa môže oplatiť v nasledovných prípadoch:

·        Ak klient potrebuje auto na krátke obdobie (napr. 3-5 rokov).

·        Ak klient nechce mať starosti o servis a údržbu auta.

·        Ak klient preferuje predvídateľné výdavky na automobil.

·        Ak klient chce mať možnosť po skončení zmluvy vymeniť auto za nové.

·        Ak je klient firma a môže si uplatniť daňové zvýhodnenie.

Kedy sa neoplatí operatívny leasing?

Operatívny leasing sa nemusí oplatiť v nasledovných prípadoch:

  • Ak klient potrebuje auto na dlhé obdobie (napr. viac ako 8 rokov).
  • Ak klient jazdí veľa kilometrov ročne.
  • Ak klient chce mať vlastné auto.
  • Ak klient nemôže alebo nechce platiť mesačné splátky leasingu.

Dacia Sandero ako jednoduchá voľba do mesta

Dacia Sandero je bezpochyby spoľahlivý partner do mesta. Ponúka viacero faktorov, ktoré z nej robia ideálnu voľbu pre mestský premávku:

Kompaktné rozmery: Sandero má kompaktné rozmery, vďaka ktorým sa ľahko parkuje a manévruje v úzkych uliciach a na preplnených parkoviskách. To je obzvlášť dôležité v mestskom prostredí, kde je často ťažké nájsť voľné parkovacie miesto.

Nízka spotreba paliva: Sandero je známe svojou nízkou spotrebou paliva, čo je v mestskom prostredí s častým zastavovaním a rozbiehaním veľkou výhodou. Ušetríte tak peniaze na benzíne/nafte a znížite emisie CO2.

Praktický interiér: Interiér Sandera je síce jednoduchý, ale praktický a priestranný. Ponúka dostatok miesta pre 4 dospelých a batožinový priestor má objem 328 litrov, čo je na mestské auto viac než postačujúce.

Odolnosť: Dacia Sandero je známa svojou odolnosťou a spoľahlivosťou. Vydrží aj náročné podmienky mestskej premávky a s trochou starostlivosti vám bude bezproblémovo slúžiť dlhé roky.

Dostupná cena: Sandero je jedno z najlacnejších áut na trhu, čo z neho robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú spoľahlivé a cenovo dostupné auto do mesta.

Sandero Expression 1,0 TCe AT už od 151€ bez DPH

·        Dostupné skladom

·        Výbava Expression

·        S bohatou doplnkovou výbavou

·        Motor 1,0 TCe AT

·        Benzín

·        66kW / 90k

·        6 st. automatická prevodovka

Samozrejme, Dacia Sandero má aj svoje nevýhody. Nie je to najkomfortnejšie auto na trhu a interiér nie je taký luxusný ako u drahších modelov. Avšak, ak hľadáte spoľahlivé, praktické a cenovo dostupné auto do mesta, Dacia Sandero je skvelou voľbou.

Okrem vyššie uvedených faktorov je dôležité zvážiť aj vaše individuálne potreby a preferencie. Ak napríklad potrebujete auto s veľkým batožinovým priestorom, môžete zvážiť model Sandero Stepway, ktorý má o niečo väčší batožinový priestor ako bežné Sandero. Ak potrebujete auto s automatickou prevodovkou, môžete zvážiť model Sandero CVT.

Záver

Operatívny leasing je alternatívny spôsob obstarania automobilu, ktorý má svoje výhody aj nevýhody. Pred rozhodnutím o tom, či si auto kúpiť alebo prenajať formou operatívneho leasingu, je dôležité zvážiť všetky aspekty a vybrať si variant, ktorý je najvhodnejší pre potreby a možnosti klienta.

;